Pressbilder

Madelen Ahlinder, Andreas Larsson, Markus Eriksson, Alexandra Gillberg är fyra av 79 ungdomar som under fyra veckor får stifta bekantskap med stålindustrin i allmänhet och järnverket i Degerfors i synnerhet. Introduktionen varvas med underhållsarbete – som att fixa gärdgården vid personalgården Lia.
Foto: HARALD GATU 


Järnverk vill locka unga
Huggsexan om framtidens arbetskraft har redan börjat. I Degerfors lockar järnverket gymnasieungdomar med fyra veckors sommarjobb med praktik.

– Jättekul, jag trodde det mest var en massa skitiga gubbar i bullrig miljö. Men det stämmer ju inte alls, säger Alexandra Gillberg.

– Mycket mer teknik än vad jag trott. Intressant, faktiskt.

Hon har nyligen tagit studenten och Dagens Arbete träffar henne tillsammans med Madelen Ahlinder, Andreas Larsson och Markus Eriksson.

När DA träffar dem håller de på med underhållsarbete ute vid personalföreningens gård, Lia-gården. Den här dagen gör de ren gärdesgården som ska oljas in med linolja för att bättre stå emot väder och vind.

Att få arbetsuppgifter utförda som annars inte prioriteras inom företaget – det är ett av syftena med ”Projekt ungdomar 16-18 år” som anordnas för första gången.

Men satsningen har även andra mål. Bland annat att ge mer kunskap om stålindustrin och Outokumpu. Att visa att det finns spännande jobb inom industrin i framtiden och att visa upp Outokumpu som ett attraktivt företag.

– En överlevnadsfråga för företaget, säger Bjarne Rasmussen, järnbruksklubbens ordförande.

– Om tio-femton år har var fjärde anställd vid järnverket gått i pension. Vi måste vara tidigt ute om vi ska kunna locka människor till industrin. Det här kan bli ett jätteproblem om vi inte redan nu tar tag i det.

– Företagen står inför ett val. Antingen satsar man på att redan nu locka människor till industrin. Eller också fortsätta rationalisera. Men det går inte att rationalisera hur långt som helst. Det finns en gräns.

Initiativet till ungdomssatsningen kom från järnbruksklubben, som också ansvarar för aktiviteterna för de 79 ungdomarna i projektet.

Alexandra, Madelen, Andreas och Markus har liksom de andra varvat målning, röjningsarbete och inventering med studiebesök på olika avdelningar. 10 000 kronor får var och en för de fyra veckorna

Några av dem har besökt järnverket flera gånger. Andreas pappa jobbar som reparatör på verket.

– Jag har följt med honom när det varit öppen hus och den typen av aktiviteter. Men det är spännande att som nu få en mer systematisk introduktion.

Alexandra, Madelen, Andreas och Markus kan inte i dag säga om de en dag kommer att söka jobb på järnverket. Men idag vet de mer vad det handlar om. Och de är i alla fall inte blivit mindre intresserade. 

HARALD GATU 2011-07-04 © Dagens Arbete.