Fem Grundbultar för löftet
Det fackliga löftet skyddas av de fem grundbultarna:

Lagen om anställningsskydd

Jag heter Bosse och jobbade fram till förra månaden på en bilverkstad . För ett år sedan blev jag osams med chefen, det var en ”skitsak” tyckte jag. Men det tyckte inte chefen, det var spänt mellan oss efter bråket.
Flera gånger fick jag höra att jag var oduglig, och någon berättade att chefen gärna skulle säga upp mig om han bara hittade ett bra knep.

Efter några månader varslade verkstan om uppsägningar, arbetsbrist kallade dom det. Jag blev uppsagd från jobbet trots att det fanns en bilelektriker där som hade kortare anställningstid än jag. Chefen menade att verkstaden behövde en bilelektriker och det jobbet kunde ju inte jag klara av, så därför fick jag gå.

Nu har jag hört att dom tänker anställa en ny kille på verkstaden. Det känns lite visset men jag har fått ett erbjudande om jobb i en tobaksaffär i stan som jag går och funderar på. Det verkar som att butiken inte har något avtal, så hur anställningsvillkoren ser ut vet jag inte riktigt. Men vad ska man göra, det blir säkert högre lön än A-kassan i alla fall

Frugan säger att det inte får gå till på det här viset, hon pratar om återanställningsrätt, vad nu det är för något, och tycker att jag ska ta kontakt med facket. Hur ska jag göra, ta jobbet i tobaksaffären eller kontakta facket?

Hjälp Bosse göra sitt vägval och se hur det går för honom!