Lagen om anställningsskydd
Jag bestämde mig till slut för att ta jobbet i tobaksbutiken. Jag gillar tips och trav så jag trivs ganska bra med själva jobbet.

Problemet är villkoren här i butiken. Lönen är urusel och jag får jobba helger och sena kvällar för nästan ingenting extra i plånboken. Uppenbarligen har dom inget avtal med facket så dom som äger stället gör lite som dom vill. Trist tycker jag, annars trivs jag bra, får träffa mycket folk och så!

Bosse tog jobbet i tobaksbutiken. Därmed bröt han det fackliga löftet genom att arbeta för sämre villkor än överenskommet. Han slog inte heller vakt om de lagliga rättigheter vi har på arbetsmarknaden.

Lagar , regler och avtal på arbetsmarknaden är viktiga för att bestämma spelreglerna. Lagen om anställningsskydd hindrar arbetsgivaren att säga upp arbetskraft som inte är önskvärd på grund av sjukdom, ålder, lön och annat, alltså byta ut en arbetare mot en annan billigare arbetare. Sådana lagar och regler är nödvändiga för att skapa ordning och reda på arbetsmarknaden och förhindra konkurrens mellan arbetarna.

Tillbaka